петък, 12 октомври 2012 г.

А зачем вы во фраке?


Вчера пак бяхме в „Сълза и смях“, но този път на руски спектакъл. Руснаците са театрална нация и го доказват не само със Станиславски, но и с Майерхолд, Немирович-Данченко, Любимов и... Чехов. Да, същият този Антоша Чехонте, който като млад фейлетонист е написал смешката, послужила за основа на „А.... во фраке?“. Над сцената в нашенския „Сълза и смях“ беше разперила криле именно неговата „чайка“  - емблемата на великия МХАТ. Но в края на пиеската чайката се оказа глухар или бекас (който знае що е „тетерев“, да каже), „застрелян“ с пушката на един от актьорите (както се знае, по Чехов всяка ловджийската пушка, която невинно виси – в случая на рамото на актьора в първото действие, би следвало да гръмне в последното действие).
Но руснаците са и балетна нация, както ни е известно особено на нас – българите. Затова водевилът плавно премина в балетна пантомима на тримата персонажи – кандидат-младоженец, кандидат-невеста и кандидат-тъст, която гениално обедини всичките трафаретни пози на примабалерините и солистите. Съответно публиката беше забавлявана до сълзи с последващите па дьо дьо и дори па дьо троа, акомпанирани от симпатичен квартет с пиано и дирижиран от облечен във фрак (а как иначе) диригент, изпълняващ дискретно и ролята на суфльор.
Във второто действие бяхме подсетени че руснаците са и оперна и оперетна нация, а освен това и обичат кучета. Така на сцената се появяват симпатичните чучела на Угадай и Откатай – и следват безкрайни препирни, кое от двете четириноги приятели на човека е по-расово. И всичко това – изригнато в арии и трели, речитативи и фалцети. Краят, разбира се е щастлив и двамата млади се превръщат в щастлива дворянска двойка, докато Угадай и Откатай махат (метафорично) доволни опашки. За finale grande актьорите изпълняват и по един смешен фокус. А режисьорът доста развълнувано благодари на българите и ни сащиса с информацията, че спектакълът се е играл повече от... 500 пъти от 1988 г. насам! И че народният артист Филозов, който днес изпълни ролята на бащата, някога е играл женихът!  Е, вие няма може да видите този водевил, освен ако не се отправите на пътешествие до Москва – в театъра „Школа современно пьесы“...

Няма коментари:

Публикуване на коментар